De inhoud is geladen.

Logo Het Waterschapshuis
Logo Het Waterschapshuis

Afvalwaterprognoses

Afvalwaterprognoses

Samenwerking tussen STOWA, het Waterschapshuis en professionals voor goede keuzes in afvalwaterbeheer en het verbeteren van waterkwaliteit.

Wat zijn afvalwaterprognoses?

Met afvalwaterprognoses bereken je hoeveel afvalwater je kunt verwachten. Ze helpen je om metingen van de huidige afvalwaterstroom te controleren en afwijkingen op te sporen. Ook ondersteunen ze bij het beheer. Prognoses geven je inzicht in emissies, rioolvreemd water en de herkomst daarvan. Wat is bijvoorbeeld de verhouding tussen droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA)? En wat is het aandeel van woningen of bedrijven? Tot slot helpen ze je bij het vinden van oorzaken van overlast.

Waarom afvalwaterprognoses?

Afvalwaterprognoses zijn onmisbaar voor goede keuzes in waterbeheer en het verbeteren van waterkwaliteit. Ze ondersteunen bij het aanpakken van vervuiling, het opvangen van stedelijke groei en klimaatadaptatie. De Kaderrichtlijn Water (KRW) vraagt in Europa om betere waterzuivering. Ook in Nederland zijn er al lange tijd problemen met de waterkwaliteit. Om deze op te lossen, is uitbreiding van zuiveringsinstallaties nodig. Naast de voor-, hoofd- en nabehandeling is steeds vaker een vierde stap nodig: ozon of actief kool.

Slim investeren

Om de rioolzuiveringen uit te breiden zijn miljardeninvesteringen nodig. Belangrijk dus dat waterschappen weten hoeveel afvalwater ze kunnen verwachten, nu en in de toekomst. Bij te grote zuiveringsinstallaties blijft een deel van de capaciteit onbenut. Maar de capaciteit moet wel voldoende zijn. Oók als gemeenten in de toekomst groeien. Afvalwaterprognoses helpen bij het nemen van onderbouwde investeringsbeslissingen voor rioolwaterzuiveringen, gemalen en persleidingen die naar zuiveringen lopen.

Dagelijkse processen verbeteren

Prognoses helpen niet alleen bij lange termijnplannen. Je kunt afvalwaterprognoses ook gebruiken bij de dagelijkse sturing en het verder verbeteren van de zuivering. Weet je bijvoorbeeld hoeveel afvalwater eraan komt? Of hoeveel slib je uit het water kunt halen om te vergisten voor het opwekken van gas?    

Wat leveren afvalwaterprognoses op? 

Waterschappen maken uiteenlopende berekeningen en prognoses. Met de online tools van Afvalwaterprognoses maak je snel een actuele prognose, inclusief landelijk ontsloten data. Dit werkt eenvoudiger, sneller en je voorkomt fouten door minder handmatig berekeningen. Binnen de waterschappen weten vaak één of twee mensen hoe je complexe spreadsheets voor prognoses gebruikt. Door vergrijzing en personeelstekorten verdwijnt deze kennis, terwijl de vraag naar prognoses toeneemt. Door te werken met afvalwaterprognosetools kan een collega uit een buur-waterschap bijspringen als dat nodig is.

Door overal op dezelfde manier te werken, krijgen we beter zicht op de totale afvalwaterstromen. Ook overgangszones tussen gebieden worden duidelijker. Waterschappen kunnen zo hun aanpak vergelijken en van elkaar leren.

Alles over de tools

Met deze online tools kun je zelf berekeningen maken met data uit verschillende bronnen. Hier vind je meer informatie over:

Verhalen

Voor goede afvalwaterprognoses hebben we naast tools ook informatie nodig. Belangrijk dus dat we de samenwerking opzoeken. Bijvoorbeeld met het CBS en gemeentes. Maar wist je dat ook drinkwaterbedrijven invloed hebben op de afvalwaterketen? Dat en meer lees je in onze verhalen.

Lees de verhalen

In ontwikkeling

We werken aan verschillende projecten die de afvalwaterprognoses verder verbeteren. Hieronder vind je de belangrijkste ontwikkelingen:

Kengetallen voor afvalwaterprognoses

Samen met KWR en het CBS verbeteren we de kengetallen voor afvalwaterprognoses. Ook verzamelen we landelijke data, bijvoorbeeld voor het berekenen van rioolvreemd water. De resultaten worden toegevoegd aan de Afvalwater Prognoseviewer en de A-info tool.

Planning: Oplevering eind Q2 2025 

Meettool

In 2024 is een nieuwe methodiek vastgesteld om de DWA- en RWA-hoeveelheid voor een zuivering te berekenen. We ontwikkelen nu een tool om deze berekening makkelijker te maken.

Planning: Oplevering Q3 2025

RIANT

Met RIANT meet je de hoeveelheid rioolvreemd water per overnamepuntgebied binnen een zuiveringseenheid. Elk overnamepuntgebied voert via een gemaal water af naar de rioolzuivering. 

Onze infographics

Benieuwd naar de infographics? Bekijk dan deze infographics:

Helpdesk

Heb je vragen over de tools? Of kun je wat hulp gebruiken bij de implementatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Mail ons

Community of Practice Afvalwaterprognoses

Wij zijn een netwerk van professionals die werken met afvalwaterprognoses. Samen delen we om data, methoden en werkwijzen slimmer, eenvoudiger en betrouwbaarder te maken. De CoP begon als initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, STOWA, het Waterschapshuis en enkele waterschappen. Inmiddels zijn alle waterschappen aangesloten. Samen bouwen we aan toekomstbestendige en praktische oplossingen.

Doe mee!
Werk jij met afvalwaterprognoses? Sluit je aan bij de CoP en deel jouw kennis en ideeën. Samen werken we aan slimmere oplossingen en brengen we afvalwaterprognoses naar een hoger niveau.

Mail ons