Even voorstellen: programmaregisseur Afvalwaterprognoses Rien de Ridder
Hoe kunnen we de samenwerking tussen waterschappen, gemeenten en andere partners versterken om de toekomst van de afvalwaterketen goed te sturen? Rien de Ridder is vanaf januari 2025 de nieuwe programmaregisseur van de CoP Afvalwaterprognoses. Hij deelt zijn visie voor de komende jaren. Benieuwd naar wat er op de agenda staat? Lees verder en ontdek de toekomstplannen voor de CoP Afvalwaterprognoses.
Rien, waarom wilde je programmaregisseur worden?
“Omdat in die rol eigenlijk mijn hele loopbaan samenvalt. Ik heb op allerlei plekken in de afvalwaterketen gewerkt: bij een gemeente, bij adviesbureaus op het gebied van stedelijk waterbeheer en tegenwoordig bij Waterschap Zuiderzeeland. Via al die verschillende banen leerde ik de keten – van riolering tot inzameling, afvalwatertransport en zuivering – kennen. Daarnaast heb ik bij het Waterloopkundig Laboratorium (de voorloper van Deltares, red.) gewerkt aan een programmeren van computermodellen om de waterkwaliteit te modelleren van de rivieren Maas en Rijn. Daardoor heb ik ook affiniteit met IT.”
Hoe zie jij je rol als programmaregisseur binnen de CoP?
“Verbindingen leggen tussen stakeholders in de afvalwaterketen omvat denk ik het leeuwendeel van het werk. Dat wil zeggen, tussen de kerngroep en stuurgroep van de CoP, STOWA, het Waterschapshuis en de waterschappen. Daarbij richt ik me op wat we op landelijk niveau willen hebben aan hulpmiddelen om ons werk nog beter te doen. En op meer eenduidigheid in hoe we binnen de keten omgaan met bepaalde begrippen. Verder wil ik kijken hoe we projecten binnen de CoP kunnen koppelen en mogelijk uitbreiden.”
Wat is een grote uitdaging op het gebied van afvalwaterprognoses?
“De CoP richt zich nu vooral op de hoeveelheid afvalwater die door de keten stroomt en hoe we die toekomstbestendig kunnen beheren. Daarvoor werken we bijvoorbeeld samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de maatschappij groeit intussen de aandacht voor waterkwaliteit en emissies; urgente vraagstukken op het gebied van milieu. Op dat vlak kunnen we misschien bijdragen door meer grip te krijgen op lozingen. Hoe groot zijn ze, waar komen ze vandaan? Daarvoor is meer samenwerking nodig met andere partijen, zoals gemeenten en drinkwaterbedrijven.”
Wat moet de volgende fase van het programma Afvalwaterprognoses opleveren?
“De derde fase start begin 2025 en heet ‘Inzicht voor sturing’. De basis hiervoor ligt in prognoses. Want als je sturing voor de toekomst wilt, moet je ook weten hoe afvalwaterstromen nu door het systeem gaan. De CoP heeft diverse tools ontwikkeld die daarbij helpen. Sommige tools zijn nog in ontwikkeling. Mijn rol is deels ambassadeurswerk: vakgenoten overtuigen van het nut van de tools. In het werkveld zie ik ook ambitieuze waterschappers eigen hulpmiddelen bedenken. Misschien kunnen die aansluiten bij de CoP, dat is een manier om samen het vakgebied te verrijken. Daarop ligt wat mij betreft de nadruk de komende drie jaar: het verbreden en verdiepen van onze gezamenlijke expertise in de sector. Als kans zie ik dat we data over waterhoeveelheden en -kwaliteit meer uniform delen. Zodat daar beter zicht op ontstaat, óók voor milieu- en klimaatvraagstukken.”
Guy, wat is er in de afgelopen jaren bereikt?
“Toen ik begin 2023 bij de CoP kwam, zag ik een geoliede club waarin waterschappers gedreven aan allerlei projecten werkten. Mijn taak was zorgen dat die projecten zouden landen in één richting. Twee jaar later is die richting volgens mij wel duidelijk: alle projecten zijn gelinkt aan de A-Info tool. Zes waterschappen werken er al mee en delen hun ervaringen. In de enquête bij de start van het programma eindigde het ontwikkelen van gezamenlijke tools onderaan. Inmiddels vinden vakgenoten het wel degelijk interessant. Daar mogen we als CoP trots op zijn. Bijzonder is ook dat het nog steeds een gedreven groep is. Hoewel een aantal mensen van het eerste uur wat anders is gaan doen, lukt het steeds om nieuwe enthousiastelingen te vinden. Je ziet het ook terug in de deelname aan webinars en symposia; daar komen veel vakgenoten op af.”
Welke inzichten neem je mee?
“Vanuit mijn eerdere werkervaring bij een waterschap dacht ik dat het lastig zou zijn om waterschappen inhoudelijk op één lijn te krijgen. Dat bleek in de eerste programmafase al gelukt. Daardoor kon ik vaart maken met de tweede. Een positieve verrassing! In de CoP werken verschillende partijen samen voor Nederland als geheel. Zij hebben vanzelfsprekend elk eigen regels voor bijvoorbeeld financiering en inkoop. Dat maakt het soms ingewikkeld om projecten formeel op de rit te krijgen. Tegelijkertijd zie ik als grote meerwaarde dat onder andere STOWA en het Waterschapshuis intensiever zijn gaan samenwerken.”
Rien vult aan: “De inzet van een programmaregisseur heeft naar mijn idee flink bijgedragen aan een betere samenwerking binnen de afvalwaterketen. Mede dankzij de verbindende rol van Guy zijn organisaties dichter bij elkaar gekomen. Daar ga ik me zeker óók voor inzetten.”