Geslaagd congres AHN & Beeldmateriaal

Het jaarlijkse congres van AHN en Beeldmateriaal zit er weer op. We kijken terug op een geslaagde dag vol interessante sessies die de gebruikers weer up-to-date brachten over de laatste ontwikkelingen en nieuwe toepassingsmogelijkheden. Daarnaast was er natuurlijk alle ruimte om elkaar te ontmoeten en bij te praten. 

Ruim 200 bezoekers, waaronder waterschappers, mensen van ingenieursbureaus, ministeries, Rijkwaterstaat, het Kadaster, gemeenten en universiteiten, kwamen op donderdag 16 oktober naar de Mariënhof in Amersfoort. In dit prachtige voormalige klooster startte de plenaire opening met een welkomstwoord van Jeroen Leusink als programmamanager van AHN en Beeldmateriaal. Jeroen blikte kort terug op een bijzonder 2024: ‘Een bijzonder goed jaar voor de Nederlandse sport, maar een bijzonder slecht vliegjaar voor het inwinnen van luchtfoto’s.’

Slecht weer

Over het waarom van dit vertelde Peter Siegmund, klimaatexpert bij het KNMI aan de hand van een presentatie zien dat we dit jaar vooral gewoon pech hadden en dat het te kort door de bocht is om dit slechte jaar aan de klimaatverandering te wijten. Vooruitkijkend verwacht hij echter dat de klimaatverandering wel invloed gaat hebben op het inwinnen van luchtfoto’s. Zo zal er op lange termijn gemiddeld genomen meer kans op goede vliegdagen, maar zal het vliegzeiszoen wel korter worden omdat de bladeren eerder aan de bomen komen en het bladloze seizoen dus korter wordt. 

Gelijktijdig inwinnen

Bert Ludikhuize, Strategisch Adviseur Informatiemanagement bij waterschap Vechtstromen én voorzitter van de stuurgroepen van AHN en Beeldmateriaal nam de zaal vervolgens mee in de plannen voor het gelijktijdig inwinnen van het AHN en Beeldmateriaal. Nu gebeurt dat nog apart, maar vanaf 2025 zal voor het gedeelte van Nederland waar het AHN wordt ingewonnen (jaarlijks een derde deel van het land), gelijktijdig Beeldmateriaal worden ingewonnen met een resolutie van 5 cm.

Integrale Hoogtevoorziening Nederland

De rest van de dag gingen de bezoekers uiteen om drie rondes met deelsessies te bezoeken. Daarbij was er voor elk wat wils. De deelsessies van ‘Track 1’ gingen over het IHN. Verschillende sprekers, waaronder Robert Kroon (IHN-team) en Daan van der Heide (RWS) namen ons mee in het belang van een eenduidige manier om de werkelijkheid weer te geven. Vervolgens legden ze uit hoe het Waterschapshuis samenwerkt met het Kadaster en TU Delft en Rijkswaterstaat om te onderzoeken hoe zo’n voorziening er dan uit zou moeten zijn en welke wensen gebruikers hierin hebben.

Cariben

Track 2 ging over het Caribisch gebied. In opdracht van Binnenlandse Zaken hebben we  hoogtegegevens en Beeldmateriaal ingewonnen van Saba, St. Eustatius en Bonaire. Tijdens een van de deelsessies was Youri Slagboom (Slagboom en Peeters) live in beeld om te vertellen over de voortgang op Bonaire, Om ons mee te nemen in de uitdagingen op de bergachtige eilanden liet hij een filmpje zien waarbij tijdens het vliegen precies boven het hoogste punt toch weer een wolkje verschijnt in een verder heldere lucht. ‘Het is hier vaak maar een half uur goed vliegweer en dan niet eens overal op het eiland.’

Toepassingen AHN en Beeldmateriaal

In Track 4 vertelden diverse gebruikers van het AHN en Beeldmateriaal hoe zij werken met de data. Oscar van Dam (STOWA) en Roland Haarbrink (Miramap Aerial Surveys) lieten bijvoorbeeld zien hoe zij bij hoog water wellen signaleren met thermische luchtfoto's. Een wel is opborrelend water dat zand vanuit de dijk meeneemt. Dit fenomeen, ook wel bekend als ‘piping’ ondermijnt de waterveiligheid.

Ter plekke meedenken

Een mooie bonusopbrengst van deze dag, was dat we een hoop informatie hebben opgehaald over hoogteverschillen tussen AHN4 en AHN 3. Omdat we de bezoekers om input wilden vragen, hadden we in het hele klooster grote geprinte kaarten opgehangen met daarop duidelijke verschillen tussen AHN4 en AHN3. En dat werkt. Aan het eind van de dag hadden onze bezoekers talloze geeltjes bij die hoogteverschillen geplakt. Zij weten bijvoorbeeld van hun eigen woonomgeving dat er een weg was omgelegd of dat ergens een nieuwbouwwijk wordt gebouwd.

Tot volgend jaar!

Al met al werd duidelijk dat we het AHN en Beeldmateriaal steeds beter en slimmer inwinnen en dat gebruikers de data voor allerlei belangrijke toepassingen gebruiken. Zowel binnen als buiten het waterbeheer. We willen hierbij alle sprekers en deelnemers nogmaals bedanken en we zien iedereen graag volgend jaar terug!