Innovatie op het Water: De Bettyboot

Slootview met de Bettyboot. Zoiets als Google ‘streetview’, maar dan op het water. De handhavers van Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard kwamen in 2020 op een innovatief idee: een kleine ‘droneboot’ uitgerust met een camera. Bijna vijf jaar later is de Bettyboot een succes. De innovatie is uitgegroeid tot een veelzijdig instrument om waterkwaliteit te waarborgen. Stefan van Buren, handhaver van bij afdeling toezicht en handhaving van HHSK is lovend over de slootview. “De Bettyboot is een mooie samenwerking tussen techniek en mensen. Het maakt ons werk makkelijker, leuker en veelzijdiger. De boot is als het ware onze ogen op het water.”

Van idee naar prototype
“Een paar jaar geleden is het idee achter de slootview ontstaan bij een HHSK innovatie-challenge. Het is erg tof om te zien dat het idee is ontstaan vanuit het team toezicht & handhaving en samen met collega’s uit andere afdelingen is doorontwikkeld”, aldus Jaap de Ron, adviseur innovatie HHSK. In het Hoogheemraadschap is er sprake van een dichtbebouwd kassengebied. De handhavers zijn dus altijd druk met het opsporen van lozingspunten in de sloten. De Bettyboot is ontworpen om deze zoektocht toegankelijker en efficiënter te maken. HHSK is een marktonderzoek gestart. Via het Winnovatieplatform van het Waterschapshuis kwamen ze uiteindelijk bij een partij die een boot ontwikkelde met een sonar. In eerste instantie niet wat er gezocht werd, maar wel handig om de waterdiepte van sloten, vaarten, boezems, plassen en dergelijke te meten. Zo kan je in een oogopslag zien of de watergang genoeg diepgang heeft. Alle data wordt weergegeven in een kaart, met kleuraanduiding voor de diepte. Zo gaat het interpreteren van de data heel intuïtief. Dit prototype bleek succesvol te zijn. Toch was er behoefte aan doorontwikkeling. 

De eerste stappen
De Bettyboot werd uitgerust met een 360-graden camera. Om de lozingspunten te signaleren is een algoritme ontwikkeld voor beeldherkenning. Een mooie stap in de ontwikkeling van de Bettyboot in samenwerking met Eyewings en HKV-Eye. Jaap de Ron is dankbaar voor de samenwerking met de marktpartijen: “De kracht van deze innovatie is de betrokkenheid en het enthousiasme van collega’s. Bovendien loopt de samenwerking met de specialisten uitstekend. Het is een complexe uitdaging om deze boot te ontwikkelen. Door de juiste technische begeleiding en tools gebruiken we de juiste metingen en meetgegevens op een efficiënte manier.”

Het toevoegen van waterkwaliteitssensoren was een logische vervolgstap. De boot is inmiddels uitgerust met waterkwaliteit-sensoren voor zuurstof, geleidbaarheid en pH. Alleen de cruciale nitraatsensor ontbreekt nog, waardoor handhavers deze meting momenteel alleen nog handmatig inzetten. Samen met Aquon - de partner voor waterkwaliteitsmonitoring – kennisinstituten en waterschappen wordt gewerkt aan een geschikte sensor voor op de boot. Deze nitraatsensor moet stabiele data leveren en is naar verwachting begin volgend jaar beschikbaar. Met de toevoeging van de nitraatsensor zijn de handhavers nog beter in staat om vervuilende stoffen waar te nemen. Met de gemeten concentraties kan er een heatmap worden gemaakt, een groot verschil ten opzichte van de huidige puntmetingen. Door de heatmap wordt het zoekgebied verkleind en is het makkelijker om de vervuilingsbron op te sporen. 

Volledige integratie
Om de implementatie van de Bettyboot verder te verbeteren, wordt er gewerkt aan een tool die 360-graden camerabeelden volledig automatisch kan analyseren en koppelen aan de waterkwaliteitsmetingen. Hierdoor ontstaat een samenhangend beeld van de waterkwaliteit, waardoor afwijkingen sneller zichtbaar worden en mogelijke knelpunten worden geïdentificeerd. Het doel voor 2025 is de dataverwerking en ontsluiting te stroomlijnen en in te passen in lopende werkprocessen. Met de inzet van de boot hopen we gerichter in te zetten op fysieke controles van lozingen. Het voordeel van het gebruik van de boot is om op een snelle slimme manier een gebiedsdekkend beeld van de waterkwaliteit op te bouwen. 

Betty inspireert
Volgens Jaap zorgt de Bettyboot voor inspiratie en een positieve kijk op innovatie: “Waar innovaties soms weerstand oproepen door de extra werkbelasting, wordt deze boot juist breed gedragen als praktische oplossing die direct aansluit op de behoeften binnen het waterschap. Wat begon als een idee om visuele controles eenvoudiger te maken, is nu uitgegroeid tot een multifunctioneel hulpmiddel bij het in beeld brengen van ons watersysteem”. 

Wil je meer weten over de Bettyboot of ben je benieuwd hoe deze oplossing mogelijk ook jouw Waterschap verder kan helpen? Neem gerust contact op met Manon van Wijk – innovatiemanager van het Waterschapshuis. Telefoon: +31659872489 of per mail: m.vanwijk@hetwaterschapshuis.nl