Verdamping – SATDATA 3.0

Naast regenval bepaalt verdamping hoeveel water er in de grond zit. Maar hoeveel water verdwijnt er op een droge, zonnige dag in de lucht? Door het gebruik van satellieten hebben waterschappen nu beter inzicht in de werkelijke verdamping en het verdampingstekort.

Verdamping is één van de belangrijkste componenten van de hydrologische cyclus. Om waterschappen beter inzicht te geven in de hydrologische toestand van een gebied gaf het Waterschapshuis opdracht voor het ontwikkelen van SATDATA.3.0 verdampingsproduct. SATDATA 3.0 geeft inzicht in het verdampingsgedrag van landbouwgebieden, stedelijk gebied, bos- en natuurgebieden en open water (inclusief het IJsselmeer).

Satellieten

Om landsdekkende verdamping en bodemvocht dagelijks te bepalen, maakt SATDATA 3.0 gebruik van microgolf satellietbeelden, die dagelijks en ook onder bewolkte omstandigheden beschikbaar zijn. De satellietbeelden kunnen worden omgezet naar een hoge resolutie verdampingsinformatie van 100 bij 100 meter. 

Producten

Waterschappen hebben zo ‘vanuit de ruimte’ inzicht in de actuele verdamping en het verdampingstekort. SATDATA levert op twee manieren gegevens: 

  • Dagelijks de actuele verdamping en het verdampingstekort van gisteren, vandaag, morgen en overmorgen
  • Eens per maand levering van de verdamping en het verdampingstekort uit re-analyses. 

Open data

De informatie van SATDATA 3.0 is beschikbaar is de vorm van open data via Weer Informatie Waterbeheer (WIWB). Alle waterschappen kunnen erover beschikken en ze kunnen de informatie ook doorgeleiden aan alle mogelijke samenwerkingspartners.